Farkkujen huomaamaton paikkaaminen

Julkaissut Tanja Honkala-Miettinen

Kohdefarkut, paikkatilkkumateriaali ja valitut ompelulangat 
Jokaisella meistä on ne lempifarkut, joita suorastaan rakastaa, eikä niistä haluaisi luopua. Niin myös minun pojallani on ne muutamat lempifarkut, joita äiti uskollisesti paikkaa tilanteen mukaan. Useimmiten ne kuluvat polvesta puhki ja silloin laitan sopivan värisestä farkusta paikkaa päälle. Tällä kertaa pojan farkut olivat kuluneet takamuksen puolelta puhki, läheltä taskuja. Siihen kohtaan hän toivoi mahdollisimman huomaamattomia paikkauksia. Eikun tuumasta toimeen!
Lähtötilanne
Ensinnä valitsin lähelle farkkujen väriä olevaa farkkukangasta vahvikkeeksi. Lisäksi valitsin ompeluun vaaleanharmaata ja vaaleansinistä ompelulankaa. Parhaiten voit tarkastella lankojen sopivuutta ottamalla rullasta pätkän lankaa auki ja laittamalla farkkujen päälle. Mitä paremmin lanka "uppoaa" farkkuihin, sen parempi valinta se on. Voit myös käyttää useampaa väriä lankaa ompeluun, kuten itse tein.
Seuraavaksi leikkaa farkkukankaasta oikean kokoinen palanen, jonka paikattava alue vaatii. Paikkapalan on hyvä olla reilusti isompi, kuin korjattava alue on, niin farkut ei heti rikkoudu uudelleen entisen reijän vierestä. Ylimääräisen voi myös leikata pois ompelun jälkeen, jos liian reilulla kädellä jätti paikkapalaa isommaksi. Paikkatilkku laitetaan farkkujen nurjalle puolelle. Nuppineuloista on apua palasen pysymiseen kohdallaan, mutta ne ei ole välttämättömiä. Paikan voi kiinnittää alkuun myös ompelemalla reijän ympärille neliön suoralla ompeleella tai silittää kiinni kaksipuoleisella tukikankaalla tai liimaharsolla. Itse ompelin tässä tapauksessa tuon neliön reijän ympärille. Sen jälkeen lähdin ompelemaan reijän päältä suoralla ompeleella edestakaisin tiheään tikaten farkkujen loimilankojen suuntaisesti. Tässä kohtaa kannattaa olla tarkkana, ettei paininjalka tartu pakittaessa alussa vielä irtonaisena oleviin farkuista rispautuneisiin lankoihin, vaan ne pysyisivät suhteellisen siististi järjestyksessä nurjalla olevan paikkatilkun päällä. Tämä erityisesti silloin jos et ole kiinnittänyt paikkapalaa nurjalle kaksipuoleisella tukikankaalla tai liimaharsolla.
Tiheään tikaten edestakaisin suoralla ompeleella farkkujen loimen suuntaisesti. Muista varoa, ettet ompele taskuja umpeen! :)
Aloitin ompelemisen vaaleanharmaalla langalla ja lopussa vaihdoin vaaleansinisen langan, jolla tikkasin vielä uudelleen reikäkohtien päältä. Vaikka olin lopputulokseen suhteellisen tyytyväinen, jälkiviisaana voin todeta, että olisi pitänyt ensin ommella vaaleansinisellä ja lopuksi vaaleanharmaalla. Lopputulos kuitenkin tyydytti myös housujen omistajaa, mikä oli ensisijaisen tärkeätä vaatteistaan tarkan lapsen kanssa. Nyt näillä pärjätään vielä ainakin kesän yli ja syksyllä voidaan hankkia tai tehdä uusia, kunhan kesän kasvut on kasvettu. Antoisia ompelu hetkiä kaikille!
Lopputulos lähietäisyydeltä.
Lopputulos kauempaa kuvattuna. 

Jaa tämä julkaisu← Vanhempi julkaisu