Eikä! Reikä!

Julkaissut Tanja Honkala-Miettinen

Jokaiselle vanhemmalle on varmasti tuttu näky lapsen housujen polveen ilmestyvä reikä. Se harmittaa, varsinkin jos vaate on suhteellisen uusi. Eikä lastaan halua kokonaan kieltää leikkimästä, vaikka aina tulee ohjeistettuakin, ettei uusilla housuilla heti mentäisi harrastamaan polviluisua tai muuta vastaavaa.
Itselläni on neljä lasta, ikähaarukalla 1,5v-9v, joten kampetta kuluu ja sitä mielellään myös siirtäisi seuraavalle lapselle käyttöön, edes joskus, ettei aina tarvitse uutta ostaa. Ja muutenkin mielellämme ostamme mahdollisimman vähän ja vain tarpeeseen, usein myös kirppikseltä. Näin ammattini ja työni vuoksi myös useimmiten ompelen vaatteen alusta asti, varsinkin kun kaupasta ei löydy värivalikoimaa kovin runsaasti pojille. Monesti myös korjaan rikki menneitä housun polvia värikkäillä paikkapaloilla, mutta jo ne 2-3 kertaa paikatut päätyy usein shortseiksi.
Tässä helpot kuvalliset ohjeet kuinka muutat ne reikäpolviset collarit tai trikoolegginsit shortseiksi:
1. Asettele housut etupuoli päälle päin taitettuna lahkeet päällekäin kuvan mukaisesti. Näin siksi, että näkee helpommin mihin mittaan housut leikkaa ja molemmat lahkeet tulevat saman mittaisiksi. Leikkaa siis korkeammalla olevan reijän mukaan, jos molemmat polvet kuluneet puhki.
2. Leikkaa terävillä saksilla mahdollisimman suoraan reijän yläpuolelta lahkeet poikki.
3. Jos sinulla on saumuri, huolittele lahkeensuut saumurilla. Vout käyttää myös ompelukoneen jousto-ommelta tai kolmipistosiksak ommelta. Huom! Valitse koneisiin pallokärkineula (strech), ettei vääränlainen neula riko neulosta. Lähes joka koneeseen sopivia pallokärkisiä yleisneuloja saa useimmista ompelutarvikeliikkeistä, mm. meiltä Käsityöpuoti Laventelista tai verkkokaupasta
4. Tee n. 2-2,5cm leveä käänne lahkeensuuhun. Kiinnitä ompeluklipseillä tai nuppineuloilla, niin helpompi ommella kun käänne pysyy paikoillaan eikä liiku.
5. Ompele joko strech kaksoisneulalla tai tavallisella strech neulalla lahkeensuun ympäri. Tavallisella neulalla ommellessa voit ommella nurja puoli päällä päin, mutta kaksoisneulalla ommellessa kuten minulla oli käytössä, on ommeltava oikea puoli päällä päin ns. sokkona, että ommel näyttää oikeanlaiselta päälle päin. 
Noin, nyt on shortsit valmiit ja vaatteen käyttöikä pitenee. Jos jaksaa hillota pois leikattuja lahkeita nurkissaan, niin ne ovat oivallisia paikkapalan lähteitä tulevaisuuden reijille housun polvissa. Tai jos on oikein kuluneita, niin ne voi leikata maton kuteiksi tai antaa jollekin, joka kutoo mattoja, jos itsellä ei ole innostusta tai välineitä moiseen. Näin vältetään myös turhaa tekstiilijätettä. 
Ompelurikasta ja aurinkoista kesää kaikille! 

Jaa tämä julkaisu← Vanhempi julkaisu Uudempi julkaisu →